Istoricul clădirii     Orasul Tg-Jiu apare cu atribute de localitate urbana intr-un hrisov al lui Mihai Viteazul din 22 iunie 1597:  „Cu mila lui Dumnezeu, Io Mihail Voevod si Domn a toata Tara Romaneasca…da Domnia Mea aceasta porunca lui Vâslan din orasul Targu-Jiului”, iar ca resedinta de judet  a tinutului, intr-o hotarnicie a satului Maslosi la 25 august 1654: „…deci cand au fost la zi si la soroc ne-am astransu toti la scaunu la Targu-Jiului si am sezut de-am cetit cartile cele de mosie”.

In memoriile lui Mihai Cruceanu, fost profesor al Gimnaziului local si cunoscut om politic si poet al vremii, gasim cateva referinte despre constructiile civile si de utilitate publica din Tg-Jiul sec. XX: „cateva cladiri publice, tribunalul, primaria in stil maur, ieseau la iveala din mijlocul celorlalte case din peata cea mare”. Piata Victoria, numita „piata cea mare”, constituia adevaratul centru comercial al Tg-Jiului, caci aici, in jurul „bisericii-catredala” se organiza targul saptamanal. Ca sa isi merite numele de oras, incepand din a doua jumatate a secolului trecut, edilii orasului au inaltat cladiri administrative si social-culturale. Printre acestea se numara si cladirea „Palatul Comunal” – primaria, ce „se va ridica langa peata cea mare a orasului si visa-vi de biserica Catedrala”, pe locul unde se gasea arestul preventiv.

Constructia cladirii Palatului Administrativ, respectiv partea dinspre PIata Victoriei, in care isi au azi sediul Institutia Prefectului – judetul Gorj si Consiliul Judetean Gorj, a inceput din data de 22 august 1898, cand s-a pus piatra de temelie a Primariei orasului Tg-Jiu. Pe pergamentul pus in temelie este scris: „Anul mantuirii una mie opt sute nouazeci si opt , luna august, asezatu-sa‘a peatra de temelie a palatului municipal al orasului Tg-Jiu”.

Constructia a fost inceputa pe locul Arestului Preventiv al orasului si al unor terenuri particulare, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Acesta  impreuna cu oficialitatile locale au prevazut  ca noua cladire,  ce urma sa se ridice, sa cuprinda un corp central si doua aripi – aripa lunga, in partea dreapta a cladirii si aripa scurta in partea stanga. Corpul central urma sa fie asezat cu fata spre „catedrala”, iar cele doua aripi orientate spre Bulevardul Jiu, iar intre ele urma a fi amenjata o curte interioara. Receptia provizorie a lucrarilor s-a facut la 9 mai 1900, insa lucrarile au continuat pana catre sfarsitul anului 1904, cand a fost montat orologiul in turla primariei.

In urma impartirii administrativ-teritoriale din 1968, prin infiintarea judetului Gorj, s-a impus constituirea unui nou sediu politico-administrativ. In aceste circumstante, in anul 1969, au fost daramate cele doua anexe ale corpului principal al Primariei, incepandu-se astfel constructia actualului Palat administrativ.

Cladirea Palatului Administrativ al municipiului Tg-Jiu a fost declarata monument istoric prin Ordinul Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/08.07.2004  publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 16 iulie 2004.

Tot in 2004, prin hotarare de guvern, Prefectura Gorj a fost trecuta in domeniul public al statului de interes national si sub administrarea Institutiei Prefectului Gorj.
Exteriorul, o parte din interior, dar si sarpanta sediului Institutiei Prefectului GORJ au fost restaurate in anii 2007 - 2009, schimbandu-se in acelasi timp tamplaria exterioara cu elemente similare si moderne din stejar stratificat si geam termopan.

>> vezi galeria foto

 PROGRAMUL DE GUVERNARE Investeste in GORJ